Learn more
Emlak Ofisleri için Dijital Biyometrik İmza Nasıl Kullanılır?
Digital Biometric Signature

Emlak Ofisleri için Dijital Biyometrik İmza Nasıl Kullanılır?

Gayrimenkul sektörü hızla büyüyen ve operasyon olarak kağıda en çok bağımlı olan sektörlerin başında geliyor. Kira sözleşmesi, tek yetki belgesi, aracılık sözleşmesi ve yer gösterme belgesi gibi dokümanlar emlak sektöründe operasyonun devamı açısından en çok kullanılan ve kağıt ile yönetilen süreçler arasında. Manuel olarak devam eden doküman doldurma ve imzalama süreçleri çalışanlar ve müşteriler için ekstra zaman alıcı olabiliyor.

Alper Can Ozpirinc
August 22, 2023

Emlak Ofisleri için Dijital Biyometrik İmza Nasıl Kullanılır?


Gayrimenkul sektörü hızla büyüyen ve operasyon olarak kağıda en çok bağımlı olan sektörlerin başında geliyor. Kira sözleşmesi, tek yetki belgesi, aracılık sözleşmesi ve yer gösterme belgesi gibi dokümanlar emlak sektöründe operasyonun devamı açısından en çok kullanılan ve kağıt ile yönetilen süreçler arasında. Manuel olarak devam eden doküman doldurma ve imzalama süreçleri çalışanlar ve müşteriler için ekstra zaman alıcı olabiliyor. Sözleşmelerin veya formların hazırlanması, çıktı alınması ve imzalanmasının yanında kayıp riskini ortadan kaldırmak için taratılıp dijital ortama aktarılması ve arşivlenmesi maliyetleri  arttırırken aynı zamanda sürecin de çok uzamasına neden oluyor ve iş yükünü arttırıyor. Ayrıca müşteriler ile imzalanacak belgelerde süreç çoğu zaman mesafe engeline takılıyor. Yetki sözleşmesi alacakken mesafe engeline takılmak direkt olarak portföy kaybına neden olabiliyor. Bu da emlak danışmanlarının, basit bir imza sürecinin gerçekleşememesinden dolayı gelecek potansiyel gelirlerinin azalmasına neden oluyor.


Ancak hızla dijitalleşen dünya emlak sektöründeki bu problemlerin çözümü için de yön vermeye başladı. Danışman ve mülk sahiplerinin zamanını çok fazla alan ve maliyetlerini arttıran doküman süreçlerini dijital biyometrik imza gibi bir elektronik imza çözümü ile hızlandırmak ve basitleştirmek mümkün.


Dijital Biyometrik İmza Nedir?


Islak imzanın dijital bir alternatifi olan dijital biyometrik imza, gelişmiş seviyede tanımlanan bir elektronik imza türüdür. İmza atılırken dokunmatik ekranlar aracılığıyla toplanan hız, ivme, basınç, koordinat gibi davranışsal verilerin değiştirilemez ve mahkeme önünde doğrulanabilir olarak dokümana basılmasıyla oluşur. Dijital biyometrik imza, uzaktan imza olanağı tanırken süreci daha hızlı ve güvenli kılar.


Dijital Biyometrik İmza Yasal Olarak Nasıl Geçerlidir?


5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda bir elektronik imzanın yasal geçerli olabilmesi için, imzalanan belgenin imzalandıktan sonra değiştirilmediğinin ve imzacı kimliğinin ihtilaf durumlarında doğrulanabilmesi gerekmektedir. Dijital biyometrik imza çözümleri, bu kriterleri sağlayabilmesi için ISO 19794 ve ISO 32001 standardına bağlı olarak imzacının hız, ivme, basınç vb. davranışsal verilerini mahkeme önünde de doğrulanabilecek şekilde toplar ve imzalanan dokümana kilitler. Her imza sonrası yetkili sertifika sağlayıcılardan alınarak dokümana basılan yasal geçerli zaman damgaları ve yine imza sırasında toplanan IP, imza atılan cihaz marka-model, imza mesajının atıldığı cep telefon numarası ve e-posta gibi diğer log verileri ile de imzalanan bu dokümanlar yasal geçerli kanıtlar haline getirilmektedir. Şu anda Türkiye’de dijital biyometrik imzaların adli ve kriminal vakalarda incelemelerini mahkeme ve savcılık kararıyla Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı yapmaktadır.


Dijital Biyometrik İmza Emlak Sektöründe Ne Gibi Faydalar Sağlıyor?


Emlak sektöründeki doküman süreçlerinizde dijital biyometrik imza kullanmak kiralama, yetki alma, aracılık ve benzeri süreçlerin daha hızlı tamamlanmasına katkı sağlar. Mesafe fark etmeksizin dijital olarak alacağınız yasal geçerli imzalar ile müşterilerinizi kağıdın neden olduğu uğraştırıcı süreçlere sokmaz ve müşteri memnuniyetinizin artmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda mesafe nedeniyle imzalayamadığınız yetki belgeleri ve dolayısıyla portföy kayıplarını minimuma indirebilirsiniz. Saniyeler içerisinde fazla sayıda kişiden imza toplayarak belgelerinizi yasal geçerli kanıtlar haline getirebilirsiniz. Çalışanlarınızın mesaisini daha verimli hale getirirken, odağınızı büyümeye ve yeni pazarlara çevirirsiniz.  


Ayrıca ıslak imzalı belgelerin fiziksel olarak depolanması ve saklanması gerekmektedir. Bu durumlarda belgelerin kaybolma, zarar görme riskleri artar. Dijital biyometrik imza ile imzaladığınız belgelerinizi dijital ortamda güvenle saklayabilirsiniz. Kişi imza atarken ıslak imzaya kıyasla dijital biyometrik imzada daha fazla veri toplanabilmesi imzanın kanıtlanması noktasında biyometrik imzayı daha güvenilir kılar. Süreçler daha hızlı sonuçlanır ve taraflar imza için çok daha az zaman harcamış olurlar. Ayrıca dijital biyometrik imzanın yanında dijital doküman oluşturabileceğiniz uygulamalarla, sözleşme ve belgelerin oluşturulması noktasında kağıt ihtiyacını tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Böylece yazdırma, taratma, arşivleme, kargolama gibi kağıdın neden olduğu maliyetleri ve iş yükünü sona erdirirsiniz. Ayrıca dokümanlarınız dijital ortamda yalnızca imzacılara iletildiğinden belgelerinizin yetkisi olmayanların eline geçmesi riskini de ortadan kaldırmış olursunuz.


Emlak sektöründe yürüttüğünüz süreçlerde belgelerinizi dijital olarak oluşturmak ve dijital biyometrik imzayla imzalamak için siz de Inspakt gibi uygulamalar kullanabilirsiniz.


Şimdi ücretsiz üye olun, dokümanlarınızı dijital oluşturmaya ve imzalamaya hemen başlayın.








AUTHOR
Alper Can Ozpirinc

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ready to get started? Get $30 free credits today.

No credit card required